Welkom

Steeds vaker komen we mensen met dementie tegen. Op straat, in een lunchroom, in de schouwburg, bij een (sport)vereniging, in de supermarkt of in de zorgverlening. Misschien heeft u er ook mee te maken in uw directe omgeving, bijvoorbeeld in uw familie- of vriendenkring. Daarom wil Leiderdorp een dementievriendelijke gemeente worden. Dat kan alleen als we ons daar samen voor inzetten. Of u nu ondernemer, winkelier, dienstverlener, zorgverlener, vereniging, vrijwilliger of mantelzorger bent: samen met u kunnen mensen met dementie blijven meedoen in Leiderdorp.

Dementie stelt onze samenleving voor grote en groeiende uitdagingen. Het aantal mensen met dementie in de gemeente Leiderdorp is naar verwachting verdubbeld in 2035. Momenteel zijn er meer dan 8000 mensen met dementie in Zuid-Holland Noord. Gemiddeld zijn er drie mensen betrokken bij de zorg voor iemand met dementie. Dit betekent dat ongeveer 32.000 mensen in onze regio te maken hebben met dementie.

Dementievriendelijk
In een dementievriendelijke gemeente draait het om het gemakkelijker maken van het dagelijkse leven van mensen met dementie. Een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van supermarkt en buurman tot sportclub en BOA. Waarin mensen met dementie blijven functioneren. Een samenleving waarin ze iets mogen vergeten en worden thuisgebracht als ze verdwalen. Waarin ze zo lang mogelijk aan het verenigingsleven kunnen deelnemen.